toen en nu

Satelliet club De Transponder is ontstaan uit computerclub Pegasus.
Een aantal leden had in 2003 een Dreambox aangeschaft, in de begindagen van het dream multimedia tijdperk. De dreamboxen waren de eerste generatie ontvangers die volledig op Linux waren gebaseerd en waarbij derden software schreven voor de ontvanger.

Op de Pegasus jaarvergadering van 2004 is besloten om de satellietontvangers buiten de computerclub te houden. Dit omdat het voor de meeste gewone computerclubleden toch echt anders is en de investeringsrisico’s te groot waren. Wel heeft het Pegasus bestuur satelliet club De Transponder geholpen door voor die verenging het eerste, interim bestuur te zijn. Er is geen officiële oprichtdatum, maar op 13 augustus 2004 is de 1e schotel op het dak van Op Dreef geplaatst, zodat die datum wordt gezien als startdatum van De Transponder. Van het BOV de Maten bestuur kreeg De Transponder vanaf 25 september 2004 – de eerste clubdag – als vaste dag de vierde zaterdag van de maand toegewezen als satelliet clubdag. Dit is de eerste (en enige) club waar leden op een regelmatige basis bij elkaar komen om de ontwikkelingen op satelliet gebied te bespreken.
Satelliet club De Transponder heeft nu 81 leden, waarvan een groot deel maandelijks bij elkaar komen. Het is allang niet meer een Dreamboxclub. Er zijn leden met de meest uiteenlopende ontvangers. Vaak worden door enthousiaste leden demo’s of presentaties gegeven over (nieuwe) ontvangers of andere onderwerpen.
De afgelopen periode hebben we een Linux cursus gehad voor satelliet ontvangers en een presentatie over het aansluiten van 32 LNB’s, waarvan een draaibaar op één enkele ontvanger.
Naast presentaties en demonstraties helpen we natuurlijk ook leden met vragen of problemen. Regelmatig worden software updates of nieuwe kanalenlijsten geplaatst in de ontvangers.
De Transponder beschikt zelf over twee schotels, waarvan een draaibaar. Natuurlijk hebben we een Canal Digitaal kaart, Digitenne en internet mogelijkheden.

Bijeenkomsten -> lees verder

Reacties zijn gesloten.